top of page
Εικόνα συγγραφέαAlexia Zervoudi

Μιλένιαλς: Είμαστε ή όχι οι καλύτεροι;


Εάν έχεις γεννηθεί μεταξύ 1981 και 1996, συγχαρητήρια, ανήκεις κι εσύ στους Μιλένιαλς (Generation Y). Είναι η γενιά που χαρακτηρίστηκε ως "η επόμενη Σπουδαία Γενιά", με την προηγούμενη Σπουδαιότερη γενιά να έχει γεννηθεί μεταξύ 1901 - 1927 ("The Greatest Generation). Όλοι οι ενδιάμεσοι, ας συμφωνήσουμε ότι απλά δεν ήταν και τόσο σπουδαίοι! Αυτό σημαίνει ότι η ανθρωπότητα περιμένει πολλά από εμάς, people, κι ας μας φαίνεται περίεργο πως γίνεται να θεωρούμαστε τόσο σπουδαίοι με τόσο καναπέ και τόσο σκρολάρισμα στα σόσιαλ μίντια... Γιατί αλήθεια περιμένουν τόσα πολλά από εμάς;


Για να καταλάβουμε τι το σπουδαίο έχει η γενιά μας, πρέπει να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στις προηγούμενες γενιές, και να καταλάβουμε πως επηρεάζει η μια την άλλη και την ιστορία της Ανθρωπότητας εν γένει, και γιατί τελικά, δεν είμαστε μια μονάδα που δεν θα καταφέρει να αλλάξει τον κόσμο, αλλά ένα σημαντικό μέλος, ενός πολύ σημαντικότερου συνόλου!


Ας ξεκινήσουμε πρώτα από τους προηγούμενους Σπουδαιότερους από εμάς και γιατί εκείνοι ήταν τόσο σπουδαίοι. Η γενιά αυτή ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, σε μια εποχή τεχνολογικής έκρηξης, όπου μόλις είχε ανακαλυφθεί το ραδιόφωνο και το τηλέφωνο! Λίγο αργότερα όμως, τα παιδικά ματάκια τους είδαν τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και αργότερα έζησαν το Κραχ (The Greatest Depression που στα ελληνικά μεταφράζεται ως Η Μεγαλύτερη Καταθλιψάρα). Σα να μην έφταναν αυτά, όταν μεγάλωσαν, πολέμησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο! Τι καλό μπορεί να βγει από όλα αυτά; Μια τραυματισμένη παιδική ψυχή και μια τρομερή κοινωνικοικονομική ανασφάλεια; Κι όμως, αυτά τα άτομα μεγάλωσαν με ανεπτυγμένη προσωπική ευθύνη και σταθερότητα, δούλεψαν σκληρά, έκαναν γάμους που διήρκεσαν για όλη τους τη ζωή, χαρακτηρίστηκαν άτομα ταπεινά, που έζησαν με λιτότητα, υψηλές ηθικές αξίες και ακεραιότητα.


Η γενιά των Μιλένιαλς γεννήθηκε και μεγάλωσε επίσης σε μια εποχή τεχνολογικών εκρήξεων, με πρωταγωνιστή το ίντερνετ. Δεν έζησε Παγκόσμιο Πόλεμο, με την έννοια που τον έζησαν οι Σπουδαιότεροι, και δεν χρειάστηκε να πολεμήσει, αλλά έζησε την έξαρση της Τρομοκρατίας, από τους Δίδυμους Πύργους και την Αραβική Άνοιξη, μέχρι το Je suis Charlie, έζησαν και οι Μιλένιαλς το Κραχ τους, μια σύγχρονη εκδοχή παγκόσμιου - οικονομικού- πολέμου (προσωπικά η φουρνιά η δική μου βγήκε στην αγορά εργασίας ακριβώς τη στιγμή που ξέσπασε η οικονομική κρίση) και συνεχίζει να πλήττεται με κλεισούρα και τρόμο λόγω της Πανδημίας (αλλά αυτό πιάνει και τους πιο μικρούς και ξενέρωτους, τη γενιά IGen (που τώρα είναι μεταξύ 8 και 25 ετών).


Για να ξαναγυρίσουμε όμως στους Σπουδαιότερους, γεννήθηκαν από την πιο αδικημένη γενιά, που ονομάζεται "Χαμένη Γενιά" (και ακούγεται σαν χαμένα κορμιά, αλλά κυρίως ήταν Χαμένη λόγω του Α' Παγκοσμίου...) και πριν από αυτούς (πχ τα μεγαλύτερα αδέλφια τους) είχαν την πιο βαρετή ονομασία, "Silent Generation" (Σιωπηρή Γενιά,), ενώ έγιναν γονείς για τους κακομαθημένους της παρέας, τους baby boomers, ή αλλιώς τα παιδιά των λουλουδιών, που τα βρήκαν ψιλοέτοιμα, αλλά έκαναν κι αυτοί τα δικά τους, όπως όλοι μας. Είπαν, δεν έχουμε να πολεμήσουμε, δεν έχουμε οικονομική κρίση, ψηφίζουμε όλοι... τι επανάσταση θα κάνουμε; Σεξουαλική!


Πριν από τους Χίπις όμως, να πούμε ότι αδικήθηκε η Σιωπηρή Γενιά, που στην πραγματικότητα, δεν ήταν καθόλου βαρετή, απλά για τους πλούσιους the living was easy, εύκολη και γκλάμορους (αλλά οι πλούσιοι κάπως έτσι δεν είναι πάντα;). Αφορά τους ανθρώπους που γεννήθηκαν μεταξύ 1883 και 1900, τους ανθρώπους που όταν μεγάλωσαν έγιναν μουσικοί της jazz .. αλλά και πρωταγωνιστές της Χρυσής Εποχής του Χολλιγουντ. Η σιωπή των γυναικών έσπασε χάρη στην όχι και τόσο τελικά Σιωπηρή γενιά, διότι αυτή την περίοδο, γεννήθηκαν Εκείνες που έδωσαν φωνή σε όλες μας, και δεν είναι άλλες από τις Σουφραζέτες!


Συνοπτικά μέχρι τώρα: Μια Σουφραζέτα και ένας Σαξοφωνίστας δημιούργησαν έναν Σπουδαίο Πολεμιστή. Ενώ εμείς, είμαστε το αποτέλεσμα ελεύθερου επαναστατικού σεξ, από έναν Βουτηρομπεμπέ και μια Χίπισσα. Το έχουμε τώρα το χρονικό, έτσι; Το πιάσατε;


Κι όμως, είμαστε η promissing γενιά, αυτοί που θα κυριαρχήσουν στην πολιτική, στους χώρους εργασίας, στα media. Μέχρι τώρα, είμαστε οι πιο "σπουδαγμένοι" από τις προηγούμενες γενιές, όλοι έχουν ένα πρώτο πτυχίο και οι περισσότεροι μεταπτυχιακές σπουδές... Στα σέβεντιζ ('70s) οι γυναίκες σε σχολές ιατρικής καταλάμβαναν μόλις το 10% και στη νομική, αντίστοιχα, μόλις 5%, ενώ σήμερα πιάνουμε τις μισές θέσεις αυτών των σχολών! Θεωρούμαστε οι πρώτοι ντόπιοι της ψηφιακής εποχής ("digital natives"), ενώ χειριζόμαστε συσκευές και τεχνολογίες, πολλές φορές εύκολα, χωρίς καν να διαβάζουμε οδηγίες χρήσης! Θυμάμαι από μικρή να ξέρω να χειριστώ χωρίς να το έχω διδαχτεί, τα διάφορα ηλεκτρονικά στο σπίτι μας, από το βίντεο μέχρι τα κινητά!


Επίσης, μετά από τις προηγούμενες γενιές, υπάρχει η ελπίδα σε εμάς, ότι ενδιαφερόμαστε περισσότερο για το κοινωνικό σύνολο, παρά για τον εαυτούλη μας - κι αυτό θυμίζει επίσης το μενταλιτέ των Σπουδαιότερων προγόνων μας. Αυτή η τάση αφορά στην κοινωνία, στην οικονομία και στο περιβάλλον! Ας πούμε, είμαστε πιο μάχιμοι στον αγώνα για την αποδοχή της διαφορετικότητας, ό,τι κι αν αυτό σημαίνει, περισσότερο και περισσότεροι από ποτέ. Και κάνουμε περισσότερο, περισσότεροι, ανακύκλωση.


Αν τελικά πιστεύεις ότι οι γενιές επί του συνόλου τους επηρεάζουν τον κόσμο γύρω μας, τότε ίσως καταλάβεις ότι ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ, ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ αυτό που κάνεις ή δεν κάνεις! Μπορεί να σε πιάνει που και που ένας μηδενισμός, ότι σαν μονάδα δεν θα σώσεις τον κόσμο, ότι δεν μπορείς να επηρεάσεις τίποτα και κανέναν, ότι η γενιά μας είναι αδικοχαμένη, άχαρη και άχρηστη... Μάντεψε! Είσαι σπουδαιότερος από όσο πιστεύεις!



44 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page