top of page
  • Alexia Zed

Ιανουάριος, 2011


«Το κέρατό μου το βερνικωμένο! Πως το λέτε αυτό στα ελληνικά;», λέει απελπισμένη η Εμιλί… Προσπαθούσαμε να κλείσουμε τα εισιτήριά μας, μέσα σε μια μικρή αίθουσα, όπου μπορούσες να ακούσεις 5 διαφορετικές γλώσσες και 10 διαλέκτους (ο πύργος της Βαβέλ = αδύνατη συνεννόηση, ανύπαρκτη κατανόηση, απρόβλεπτο αποτέλεσμα). Η Φανή έκανε το je m’emmerde μια ελεύθερη μετάφραση στο άψε σβήσε. Οι Γάλλοι μας έμαθαν γρήγορα ελληνικές βρισιές και τη μούντζα… Το ταξίδι στη Μαδρίτη ήταν δική μας πρωτοβουλία, αλλά την ιδέα την έριξε στο τραπέζι η Σεξοβόμβα καθηγήτρια.

Ανάμεσα στα χιλιάδες προβλήματά μου στην Τολόζα, το χειρότερο ήταν τα Μαθηματικά. Δεν καταλάβαινα καν για ποιο πράγμα κοπανιέται ο μαθηματικός, τι ήθελε να πας πει άραγε; Είμαι σίγουρη ότι τα ελληνικά μαθαίνονται πιο εύκολα από αυτό! Οι παρουσιάσεις εργασιών ήταν μια καλή δικαιολογία για να μαζευτούμε σπίτι μου, τάχα μου για πρόβα… Πάντα με τη συνοδεία ενός κρασιού βέβαια, μόνο πρόβα δεν κάναμε, καταλήγαμε τέζα στο πάτωμα.

Μια Ελληνίδα φίλη της Αθηνάς ήρθε στην Τουλούζη. Μέσα στις ημέρες της διαμονής της, κάναμε κι ένα απερό στο σπίτι του Γκιγιόμ. Καταφτάσαμε με τη Φανή πρώτες πρώτες, με ένα μπουκάλι ρακί. Πάλι ήμασταν οι 4 μας στην αρχή, με τον Γκιγιόμ και τον Μαξίμ, αλλά αυτή τη φορά το χαμόγελό μου ήταν αληθινό τουλάχιστον. Οι άλλοι ήρθαν πιο αργά, ετοίμασα το ρακόμελο, αν και φοβόμουν ότι θα φέρει καταστροφικά αποτελέσματα. Καταλήξαμε τύφλα, λεκιασμένο χαλί, κόκκινο σπασμένο κρασί στο κρεβάτι, σακατεμένο λαπτοπ κ.τ.λ.

Ένα βράδυ του Γενάρη, οι Ελληνίδες πήγανε στην Tireuse για ένα χαλαρό και να συζητήσουν ήρεμα. Στην πραγματικότητα, τσακώθηκαν αγρίως, ο μπαρμαν βγήκε από τη μπάρα για να τις χωρίσει. Η κραυγή της Φανής έσπασε τα ποτήρια! Ο μπαρμαν, για να μας τιμωρήσει, έκλεισε το μπαρ και εμείς μείναμε μέσα μέχρι το πρωί. Τελικά γίναμε φίλοι, ήταν συμπαθητικός κι ευγενικός, αν και δεν καταλαβαίναμε το παριζιάνικο αξάν του, μας αποσυντόνιζε κι η πληθωρική του γενειάδα.

Στο τέλος του μήνα πήγαμε Μαδρίτη για 4 μέρες. Η Φανή περπατούσε με τακούνια, παραλίγο να μείνει κουτσή…επίσης πονούσε στ… αφήστε το να το πάρει ο άνεμος καλύτερα! Ένα μπουφάν χάθηκε μυστηριωδώς, ένα λουλουδικό (τριαντάφυλλο για την ακρίβεια) προσφέρθηκε με γενναιοδωρία, το τελευταίο βράδυ On a tapé le carton (γαλλικό λογοπαίγνιο θα ήταν κρίμα να το μεταφράσω με ένα απλό «παίξαμε χαρτιά»). Ναι χαρτιά παίξαμε μόνο, αλλά ντάξει, μερικά πράγματα δεν μεταφράζονται!

Μηνιαίος απολογισμός: 10 λίτρα μπύρας άνετα, 250 φωτογραφίες, ένα τριαντάφυλλο ελήφθη, ένα τριαντάφυλλο απεστάλει, ένας καυγάς, ένας χωρισμός, ένα λοβ αφέρ, πολλά αντικρουόμενα συναισθήματα κι ένας πλατωνικός έρωτας στην αρχή του. Πολύ ζεστός ο χειμώνας στην Τολόζα φίλοι μου…


5 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page