top of page
  • Alexia Zed

Έτσι μοιάζει μια πόλη σε κρίση


Γενικά με ενοχλούν πάρα πολλά, κυρίως η βλακεία, αλλά σήμερα κατέγραψα εκείνα που θα μπορούσαν να αλλάξουν, αλλά δεν αλλάζουν, σχετικά με αυτή την τρελή χώρα και που αφορούν το αισθητικό κομμάτι της πόλης, ως απόρροια της οικονομικής κρίσης, αλλά και της βλαχιάς που μας χαρακτηρίζει σαν λαό. Αυτό το άρθρο ονομάζεται «Όλα όσα με ενοχλούν στην Αθήνα».

Σκουπίδια στην παραλία

Η ντροπή της Ευρώπης, που όλοι μας ζηλεύουν επειδή έχουμε παραλίες τόσο δίπλα στο υπερκέντρο της Αθήνας. Μια πρωτεύουσα γεμάτη ακτές και κωλοβακτηρίδια, που δεν βλέπουμε, αλλά και σκουπίδια που όχι απλά βλέπουμε, αλλά ευθυνόμαστε εμείς για την ύπαρξή τους. Εμείς και όχι το κράτος!

Στραβά και… ανθηρά πεζοδρόμια

Όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν περισσότερο πράσινο εντός των πόλεων, μεγάλα και όμορφα δέντρα. Δεν ξέρω που πηγαίνουν οι ρίζες τους, πάντως όχι κάτω από τα πλακάκια του πεζοδρομίου. Σαν θεόστραβα δόντια, έτσι και τα πεζοδρόμια καβαλούν το ένα πάνω στο άλλο. Στα κράσπεδα κι ανάμεσα στις πλάκες φυτρώνουν αγριόχορτα. Δεν θυμάμαι να το έχω δει πουθενά αλλού αυτό…

Άδειες πισίνες, με μεγάλους βατήρες και άλλες εγκαταλελειμμένες αθλητικές εγκαταστάσεις

Η πισίνα του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου Αθηνών γεμίζει με θλίψη αντί με νερό. Τον περασμένο Ιανουάριο διαβάζαμε για ενεργειακή αναβάθμιση. Γέμισε ενέργεια και χόρτασε…

Άσχημα γκράφιτι και γκράφιτι πάνω σε άλλα γκράφιτι

Αν και δεν είμαι φαν του είδους, υπάρχουν μερικά γκράφιτι που όντως ομορφαίνουν αυτήν την τσιμεντούπολη. Υπέροχα, έξυπνα, χρωματιστά και πάει ένας μαλάκας και βάζει μια άσχετη κακορίζικη ταγκιά, σαν να έφτυσες μέσα στη σαμπάνια. Γιατί; Επίσης τι νόημα έχουν οι ταγκιές γενικά; Πάνω σε στοπ, στον τοίχο του ξένου ανθρώπου, σε υπό ενοικίαση μαγαζιά, πάνω σε αγάλματα, στα λεωφορεία κλπ. Ένας εμετός με χρώμα.

Ανομοιομορφίες στις τέντες, κυρίως οι μουσταρδί

Γενικά προτιμώ τις λευκές τέντες, αλλά τέλος πάντων, επειδή το φολκλόρ μας πάει σαν χώρα, μπορώ να ανεχτώ μια πολυκατοικία να έχει κάποιο άλλο χρώμα τέντες, ακόμη και το 2018. Αυτό που κάνει τα μάτια μου να δακρίζουν είναι οι πολυκατοικίες που ο καθένας βάζει ό,τι τέντα του καπνίσει. Δεν είναι φολκλόρ το τρικολόρ παιδιά! Μαζευτείτε!

Ξεθωριασμένες έως ανύπαρκτες γραμμές της ασφάλτου

Να μην ξέρεις που πάνε τα τέσσερα στην κυριολεξία. Χαμένες λωρίδες, λωρίδες που μόνο με υπέρυθρες ακτίνες μπορείς να διακρίνεις. Με κιμωλία τις βάφετε;

Αποκεφαλισμένοι φοίνικες

Όλοι λίγο πολύ μάθαμε ότι το κόκκινο σκαθάρι άλλαξε τα φώτα στους φοίνικες της χώρας. Αυτό ξεκίνησε με την εισαγωγή κάποιων δέντρων από το εξωτερικό και εξαπλώθηκε και μείναμε σχεδόν χωρίς φοίνικες. Το 2011 είχα κάνει ένα σχετικό ρεπορτάζ και από τότε δεν άλλαξε φυσικά τίποτα. Γιατί δεν έχουμε αποδεχτεί ακόμη ότι δεν είμαστε τροπική χώρα να φυτέψουμε τίποτα άλλο κι έχουμε μείνει με τους αποκεφαλισμένους φοίνικες…

Ταμπέλες ενεχυροδανειστηρίων

Εντάξει, οι πιο κακόγουστες πινακίδες καταστημάτων της χώρας, μακράν. Τεράστια γράμματα, κίτρινα, κόκκινα, «ΑΓΟΡΑ ΧΡΥΣΟΥ», ναι, το καταλάβαμε. Καρακιτσαριό.

Βρώμικα από το καυσαέριο κτίρια

Αυτή τη φορά δεν σου φταίει η κρίση, αυτό το καυσαέριο είναι πάνω στο κτίριό σου περισσότερο από τριάντα χρόνια. Μια καλή ιστορία γενικά για το Αθηναικό νέφος και την κατάντια μας. Αν δεν το έχεις παρατηρήσει και ο οφθαλμίατρος σου έχει βεβαιώσει ότι βλέπεις καλά, τότε σου έχω νέα! Δεν είναι βαμμένα γκρι. Είναι καυσαέριο.

Υπερχειλισμένοι σκουπιδοτενεκέδες

Αυτό θα έπρεπε να είναι πολύ πιο πάνω αν τα έβαζα με σειρά προτεραιότητας. Το θέμα έχει εξαντληθεί… Βρωμάμε και ζέχνουμε και είμαστε υπερήφανοι, γιατί κάποτε υπήρχε ο Κολοκοτρώνης και πιο παλιά ο Περικλής και ο Σωκράτης.

Διχρωμίες στα αυτοκίνητα

Με ενοχλεί, το παραδέχομαι. Άσπρα αυτοκίνητα με μια μαύρη πόρτα. Γιατί; Κρουέλα Ντεβίλ; Θα το έβαφα άσπρο ακόμη κι αν έπρεπε να το κάνω με μανό νυχιών.

Ξεχαρβαλωμένα παγκάκια

Αυτό είναι κάποιο είδος μαζοχισμού. Γιατί τόση βία στο παγκάκι; Γιατί δεν πάτε να αυτομαστιγωθείτε καλύτερα;

Ξεβαμμένες πινακίδες δρόμων και οδοσήμανσης

Ευτυχώς που τα στοπ έχουν περίεργο σχήμα κι έτσι μαντεύεις τι έγραφε κάποτε. Συμβαίνει και στα «Νότια Προάστια», δεν είναι τίποτα, παρακαλώ, περάστε. Το ίδιο και με τα δέντρα που κρύβουν τις πινακίδες, πινακίδες που αναιρούν τις επόμενες ή τις προηγούμενες πινακίδες, σπασμένοι καθρέπτες δρόμων και δεν συμμαζεύεται.

Καμένες λάμπες φωτεινών επιγραφών

Έχεις φωτεινή ταμπέλα και σου καίγονται τα μισά γράμματα, αλλά δεν σε πειράζει προφανώς. Εμένα δυστυχώς ναι.

Κεραίες πιάτα και ηλιακοί σε ταράτσες

Μια ακόμη φολκλόρ ομορφιά…

Υπόγειες διαβάσεις

Περιλαμβάνει γκράφιτι, οσμή φρέσκιας κατρουλίλας και ληστείες με χρήση βίας. Προτιμάς να διασχίσεις με τα πόδια τη Συγγρού και ας σε πατήσουν.

Λωρίδες τυφλών που δεν οδηγούν πουθενά

Μην με πείτε υπερβολική, θα το κάνω φωτορεπορτάζ. Πριν από αυτό όμως, προσπαθήστε να ακολουθήσετε τη διαδρομή αυτή και θα δείτε, ότι δεν θα σκουντουφλήσετε μόνο πάνω σε παρανόμως παρκαρισμένα οχήματα, αλλά και σε άλλα πράγματα, πιο σταθερά, που έχει τοποθετήσει εκεί ο Δήμος σας.

Πεταμένα και ποδοπατημένα νεράντζια

Μυρίζουν πολύ ωραία όταν τα πατάς, οπότε θα με πω μόνη μου υπερβολική. Αφήστε τα να πέφτουν και ποδοπατήστε τα.


16 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page