Εκείνα τα 20' ύπνου που σου λείπουν
Είναι ο ύπνος ο τρόπος επαναφόρτιστης του εγκεφάλου, είμαστε κι εμείς που τον στερούμαστε λόγω άγχους, έλλειψης προσωπικού χρόνου, μικρών παιδιών ή και άλλων λόγων ψυχικής διαταραχής! Κι όμως, αυτό που λείπει από τη ζωή σου για να "τη δεις" αλλιώς, είναι 10-20 λεπτά μεσημεριανού ύπνου.
Στην ενήλικη ζωή ο μεσημεριανός ύπνος φαντάζει σπορ των αργόσχολων, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται στην εργασία τους και ένα ντόμινο υποχρεώσεων τους περιμένει το απόγευμα αντί για το μαξιλάρι τους. Φτάνει η ώρα "αργούτσικα" και ενώ μπορείς να κοιμηθείς νωρίτερα, αποφασίζεις να δαπανήσεις χρόνο σε εσένα κάνοντας κάτι παντελώς περιττό {φαινομενικά}. Σε αυτή την εποχή το έχουμε ονομάσει "me time" που κατά 90% αφορά ανούσιο σκρολλάρισμα στο κινητό και το υπόλοιπο 10% αφορά σε κάποια τηλεοπτική αποχαύνωση, σπανίως σε ανάγνωση βιβλίου κλπ. Στην πραγματικότητα αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε είναι να χαλαρώσουμε το μυαλό μας.
Μικρή παρένθεση που αφορά στα παιδιά:
Φέτος το προνηπιάκι μου έκοψε τον μεσημεριανό ύπνο. Τρεις μήνες μετά, εντοπίζω πόσο ανάγκη τον έχει ακόμα και πόσο λάθος ήταν αυτό. Κάνω τη μικρή έρευνά μου στο διαδίκτυο και ανακαλύπτω ότι είναι ακόμη σε μια ηλικιακή ομάδα που το χρειάζεται, μιας που δεν είναι ρεαλιστικό να κοιμάται 13 ώρες σερί τη νύχτα.
Κλείνει η παρένθεση.
Συνεχίζω με εμάς τους μεγάλους, γονείς ή και μη! Αναφέρομαι σε άτομα 25 έως 64 ετών, αφού στα 64 υπάρχει μια μικρή μεταβολή, αλλά μη φανταστείς. Θα στο πω παρακάτω. Στις ηλικίες 25-64 λοιπόν, έχουμε λέει ανάγκη από 7 έως 9 ώρες ύπνο. Ειλικρινά, όποιος συνομήλικός μου καταφέρνει να κοιμάται καθημερινά έστω αυτές τις 7 ώρες, ανεμπόδιστα, του βγάζω το καπέλο. Είμαστε στη φάση που έχουμε μωρά και μικρά παιδιά και ήδη συνειδητοποιούμε ότι στο εξής θα κοιμόμαστε με το ένα μάτι ανοιχτό ούτως ή άλλως. Αλλά οι 7 ώρες είναι το ιδανικό σενάριο, για τις 9 ούτε λόγος. Όσες φορές έχω καταφέρει να κοιμηθώ για μεσημέρι είμαι ένας άλλος άνθρωπος και μάλιστα, έχω παρατηρήσει ότι είναι υπόθεση λίγων λεπτών, λιγότερης από μισής ώρας, για να κάνω ένα μικρό restart στον ταλαιπωρημένο μου εγκέφαλο. Συνεχίζοντας εμπειρικά αυτή τη θεωρία, θυμάμαι τον πατέρα μου να γυρίζει από το νοσοκομείο και να ρίχνει έναν 20λεπτο ύπνο πριν πάει στο ιατρείο (για όποιον δεν γνωρίζει από προηγούμενα άρθρα, ναι είναι ιδιωτικός ιατρός). Το τηρούσε ευλαβικά και φαινόταν ξεκάθαρα ανανεωμένος και έτοιμος να συνεχίσει την απαιτητική του ημέρα. Τότε δεν το καταλάβαινα, γιατί ήμουν παιδί, αλλά τώρα το κατάλαβα. Επιβεβαίωσα την εμπειρική θεωρία με τεκμηριωμένα άρθρα και έρχομαι να σας πω ότι πράγματι, αυτά τα 10-20 λεπτά κάνουν τεράστια διαφορά. Προφανώς είναι μια πολυτέλεια για τους περισσότερους, ένα άπιαστο όνειρο μέσα στην τρέλα της καθημερινότητας, αλλά δεν είναι για αργόσχολους, είμαστε έτσι πλασμένοι. Για ακόμη μια φορά, βλέπουμε πως ο κοινωνικός μας κόσμος λειτουργεί εναντίον της ανθρώπινης φύσης μας!
Επίσης, αν είστε στην ηλικία των γονιών μου ή και λίγο μεγαλύτεροι, ενδέχεται οι ώρες που κοιμάστε να είναι πλέον ακόμη λιγότερες. Θυμάστε τους δικούς σας γονείς που κοιμόντουσαν σταδιακά όλο και λιγότερο και πιστέψατε ότι όταν μεγαλώσεις αρκετά, δεν χρειάζεσαι τόσο ύπνο. Εδώ είναι η μικρή μεταβολή που ανέφερα προηγουμένως. Τα άτομα άνω των 64 ετών έχουν ανάγκη από 7 έως 8 ώρες, αντί για 9. Όχι όμως λιγότερο! Τα καλά νέα είναι ότι ίσως έχετε συνταξιοδοτηθεί και επομένως μπορείτε να αφεθείτε σε μια μεσημεριανή σιέστα, ή "meridiatio" όπως το ονόμαζαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι, αναφερόμενοι στο έθιμο του μεσημεριανού ύπνου.
Ο θεός Ύπνος στην αρχαία ελληνική μυθολογία, δίδυμος αδερφός με τον Θάνατο, απεικονίζεται κρατώντας στο χέρι του ένα κλαδί που είχε βουτήξει μέσα στον ποταμό της Λήθης ή ένα κέρας με νερό από τον ίδιο ποταμό, με το οποίο ράντιζε τους κουρασμένους ανθρώπους. Με λίγα λόγια, όσο πιο απαιτητικό πρόγραμμα έχεις, τόσο περισσότερο χρειάζεσαι τον ύπνο και άρα, η σιέστα δεν είναι το πολυτελές χόμπι των αργόσχολων, μάλλον το αντίθετο! Αποδεδειγμένα, το λεγόμενο power nap συντελεί στην αύξηση της δημιουργικότητας, της επίλυσης προβλημάτων, τη μείωση του άγχους, την αύξηση της απόδοσης, την καλύτερη μνήμη και όλα όσα χρειάζεσαι για να είσαι ένας καλός επαγγελματίας.
Ο μεσημεριανός ύπνος ήταν διαδεδομένος από τα αρχαία χρόνια, κυρίως στις μεσογειακές χώρες και φαίνεται ότι το ζεστό κλίμα παίζει ρόλο και σε αυτό. Ίσως έχεις παρατηρήσει ότι κυρίως το καλοκαίρι, μετά τη δουλειά, σκουντουφλάς και δεν μπορείς να συνέλθεις μέχρι να πέσει ο ήλιος. Μετά έρχεται η νύχτα και η νύστα έχει φύγει πια... Μαζί και η μεγάλη ζέστη όμως!
Λύση δεν μπορώ να σου βρω για το πως θα κοιμάσαι 10-20 λεπτά μέσα στην ημέρα, καθώς οι υποχρεώσεις τρέχουν και τα ωράρια εργασίας μας έχουν απαυτώσει τη ζωή. Αν μπορείς όμως, κάντο και θα με θυμηθείς. Αν δεν μπορείς, τότε κοίτα να αυξήσεις τουλάχιστον κατά μισή ώρα τον βραδινό σου ύπνο και να κοιμάσαι τις "χρυσές ώρες" (22:00 - 06:00 - βάσει βιολογικού ρολογιού που ρυθμίζεται από τον φυσικό κύκλο του φωτός) γιατί δεν υπάρχει κανένα πιο ενδιαφέρον βιντεάκι στο ίντερνετ να χαζέψεις από την ξεκούρασή σου.
Commenti