top of page
Αναζήτηση
Alexia Zed

How to Boss like a Boss


Μετά τη μεγάλη επιτυχία "Πως να έχεις poker face στη δουλειά" (κάνε κλικ στον τίτλο για να φρεσκάρεις τη μνήμη σου), έρχεται ο ανατρεπτικός δεκάλογος επιβίωσης, προκειμένου να γλιτώνεις τη μουρμούρα και την κατσάδα στη δουλειά και να χτίσεις ένα επιβλητικό bossy προφίλ. Πως θα κάνεις τους άλλους να σε φοβούνται; Πως θα μάθεις να ξεφεύγεις από δύσκολες καταστάσεις; Πως θα επισκιάζεις το ύφος του αντιπάλου; Πως θα κατατροπώνεις το συνομιλητή;

Δεν θα σας πω ψέματα. Δεν τα σκέφτηκα όλα εγώ... Κάποια τα σκαρφίστηκα με φίλους, άλλα τα αντέγραψα από ινδάλματα που έχω συναντήσει στον επαγγελματικό χώρο. Αν και η πείρα δεν διδάσκεται, θα κάνω μια προσπάθεια...

1. Πώς να σε φοβούνται και να σε σέβονται: Μιλάς για τον εαυτό σου σε τρίτο πρόσωπο και χρησιμοποιείς τον τίτλο σου, εάν έχεις, διαφορετικά, το επίθετό σου. Παράδειγμα: Σου αναθέτουν πρότζεκτ λίγο πριν το σχόλασμα, ή σε φωνάζουν για να σου φορτώσουν καποιανού άλλου το έγκλημα. Ανασηκώνεις λίγο το φρύδι και με παγερή φωνή απαντάς, «η Προισταμένη χρειάζεται λίγο αέρα» και βγαίνεις έξω. Ή «Η κυρία Ζερβούλη πρέπει να προλάβει το λεωφορείο της», παίρνεις την τσάντα σου και φεύγεις.

2. Πώς να αποφύγεις ένα τελεκόνφερανς: Κατά τον ίδιο τρόπο, μπορείς να απαντάς στο τηλέφωνο, «Μιλάτε στον αυτόματο τηλεφωνητή. Παρακαλώ αφήστε μήνυμα και η κυρία Ζερβούντη θα σας καλέσει αύριο το πρωί».

Με αυτό τον τρόπο επιβάλλεις το σεβασμό κι δημιουργείς την εντύπωση ότι είσαι ημίτρελος ή τρελός, οπότε σε αφήνουν στην ησυχία σου.

3. Πώς να τους κόψεις τον αέρα: Κάτι βρωμάει… Όταν σε στριμώχνουν ή σου λένε ασυναρτησίες ή υπάρχει κάποιος άλλος λόγος για τον οποίο χρειάζεσαι επειγόντως «ξεφόρτωμα», ρίχνεις μελάνι σαν ανθρώπινη σουπιά, παριστάνοντας ότι ο συνομιλητής σου βρωμάει. Αν ο συνομιλητής σου είναι κατώτερός σου στην ιεραρχία και δεν έχεις πρόβλημα να τον προσβάλεις, εκεί που μιλάει του λες απότωμα καρφώνοντάς τον στα μάτια «Βρωμάς!». Γυρνάς την πλάτη σου και φεύγεις και τον αφήνεις να προσπαθεί να μυρίσει διακριτικά τις μασχάλες του. Εάν δεν σε παίρνει να το κάνεις τόσο ευθέως, αρχίζεις να ρουθουνίζεις προς το μέρος του και όταν του έχεις πλέον αποσπάσει την προσοχή με το ρουθούνισμα, ξεστομίζεις διακριτικά, «σας μυρίζει κάτι…;».

4. Πώς να τους κομπλάρεις: Το μαρούλι και το σπυρί: Εάν μυρίζει υπέροχα και άρα δεν μπορείς να εφαρμόσεις το νούμερο 3, προσπαθείς να εστιάσεις σε ένα αδύναμο σημείο. Για παράδειγμα, κάποιο σπυρί. Εάν δεν έχει αδύναμο σημείο εφευρίσκεις ένα! Οι περισσότεροι άνθρωποι θα ένιωθαν αμήχανα, εάν τους κοίταζες επίμονα στα δόντια ενώ σου μιλάνε. Εστιάζεις με ειλικρινή προσήλωση σε ένα συγκεκριμένο δόντι και με τη φαντασία σου τοποθετείς επάνω του ένα κομμάτι μαρουλάκι. Αργά ή γρήγορα, θα σταματήσει να μιλάει…

5. Πώς να δραπετεύσεις από μια συνάντηση: Μια σιχαμένη λεπτομέρεια για παράδειγμα, μπορεί να παγώσει το συνομιλητή σου και να θελήσει να σε ξεφορτωθεί, πιο πολύ από ό,τι εσύ εκείνον. Όση ώρα σου μιλάει, κρατάς διακριτικά την κοιλιά σου, σκουπίζεις τον δήθεν ιδρώτα σου και στο τέλος ξεφυσάς εμφανώς ζορισμένος. Εάν δεν προλάβει να σε ρωτήσει κι εσύ δεν αντέχεις άλλο, αυτό-ξεμπροστιάζεσαι με ένα αήττητο εισιτήριο εξόδου από το meeting room, λέγοντας «Με πείραξε κάτι μάλλον… Πρέπει να πάω στην τουαλέτα».


34 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page