top of page
  • Alexia Zed

Super Market για αρχάριους


Όταν αρχίσεις να μένεις μόνος σου, το super market γίνεται ένα μεγάλο μέρος της ζωής σου κι ένα ακόμη μεγαλύτερο μέρος του μηνιαίου σου budget. Γενικές παραδοχές, είναι πως στην αρχή νομίζεις ότι είσαι Σεφ και αγοράζεις ό,τι πιο περίεργο σε υλικό μαγνητίζει το μάτι σου και πράγματα που δεν χρειάζεσαι και θα καταλήξουν πιθανότατα με ληγμένη ημερομηνία στα σκουπίδια. Σε δεύτερη φάση, αποφασίζεις ότι εσύ θα τρέφεσαι υγιεινά και τότε ανακαλύπτεις, πως η υγιεινή διατροφή κοστίζει παραπάνω… Τέλος, υπάρχει ο λάθος προγραμματισμός, οπότε πηγαίνεις σχεδόν κάθε μέρα γιατί όλο κάτι ξεχνάς, ή ξεχνάς τη σακούλα και αγοράζεις συνέχεια πλαστικές σακούλες – κακό παιδί – και χάνεις το λογαριασμό.

Με πολυετή εμπειρία στο χώρο της νοικοκυράς θα μοιραστώ μαζί σου μερικές οδηγίες επιβίωσης από τον Γολγοθά του σούπερ μάρκετ, για να εξοικονομήσεις χρόνο, χρήμα και ενέργεια.

Πόσες φορές και πότε να πας σούπερ μάρκετ

Αν πηγαίνεις περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα στο σούπερ μάρκετ, χωρίς να έχεις περισσότερα από ένα παιδιά, σίγουρα κάτι κάνεις λάθος. Το μυστικό είναι να πηγαίνεις ένα «μεγάλο» σούπερ μάρκετ μια φορά στις 2 εβδομάδες και άλλη μια μέσα στην εβδομάδα, για όσα ξέχασες ή σου προέκυψαν στην πορεία. Θα πρέπει να αποφεύγεις το Σάββατο, γιατί γίνεται κατακλυσμός από κόσμο. Το ίδιο ισχύει για τη Δευτέρα και την Παρασκευή το απόγευμα – εκτός αν μπορείς να πας πριν τις 17:00. Την Τρίτη και την Πέμπτη είναι οι καλύτερες ημέρες για σούπερ μάρκετ, γιατί τα καταστήματα είναι ανοιχτά και ο κόσμος είναι μοιρασμένος (μιλάμε για απογευματινές ώρες). Επίσης, αποφεύγεις να πας την τελευταία ημέρα του μήνα ή τις πρώτες ημέρες, γιατί με τη φρέσκια μισθοδοσία πλακώνουν όλοι να γεμίσουν τα άδεια ψυγεία τους. Αντιθέτως, μεταξύ 20 και 28 το μήνα είναι καλή ευκαιρία για τα πολλά ψώνια, γιατί τα σούπερ μάρκετ είναι άδεια, όπως και τα πορτοφόλια της πλειοψηφίας.

Τι να προσέχεις στα ράφια…

Ό,τι βρίσκεται στο ύψος των ματιών σου έχει τοποθετηθεί εκεί για να σου τραβήξει την προσοχή. Αν κοιτάξεις λίγο πιο κάτω, θα βρεις παρόμοια προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές. Αν ψάχνεις για το καλύτερο προϊόν και δεν σε απασχολεί η τιμή, τότε κοίταξε ψηλά και άπλωσε το χέρι.

Να κοιτάζεις ημερομηνίες και να κοιτάζεις μεγέθη. Πολλές φορές έχει τύχει να πάρω λάθος μέγεθος γαντιών κουζίνας, επειδή άρπαξα τη συσκευασία από το σημείο που έγραφε «medium» και τα γάντια ήταν small. Επίσης, δύο έτοιμες κλειστές σαλάτες που κάνουν παρέα δίπλα η μία στην άλλη, μπορεί να έχουν έως και τέσσερις ημέρες διαφοράς στη λήξη τους.

Τι να προσέχεις στις τιμές…

Οι προσφορές είναι πολλές και συνήθως έχουν τον τρόπο να πετάγονται με κίτρινα ταμπελάκια, αντί λευκά, με ενδείξεις 1+1. Αυτό και πάλι μπορεί να μην σημαίνει τίποτα, γι΄αυτό μάθε να κάνεις απλή πρόσθεση. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι 1+1 δώρο το σαμπουάν, αλλά η τιμή να είναι διπλή από το παραδίπλα που πάει μόνο του χωρίς Plus one.

Οικονομία & υγεία

Προφανώς και τα γάλατα αμυγδάλου/σόγιας/ποιοςξερειτιαλλοθασκεφτούνε είναι πιο υγιεινά, αλλά και πιο ακριβά από το κανονικό γάλα. Ωστόσο, τα γάλατα που δεν είναι ζωικής προέλευσης δεν φυλάσσονται στο ψυγείο, οπότε κεράσου ελεύθερα ακόμη περισσότερα συντηρητικά. Για εμένα, μην πάρεις καθόλου γάλα καλύτερα… Όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, σαφώς και το αβοκάντο και ο ανανάς είναι πολύ υγιεινά, αλλά το μπρόκολο και το μήλο είναι ακόμη καλύτερα. Και πολύ φθηνότερα… Το ίδιο ισχύει για όλες τις μόδες, όπως ας πούμε το λάδι καρύδας. Μπορείς να τραφείς εξίσου υγιεινά με το ελαιόλαδο, αν σκεφτείς ότι είσαι στη Μεσόγειο και όχι στην Καραϊβική ή στην Ινδονησία και το DNA σου έχει μέσα αυτή την πολύτιμη πληροφορία.

Θα έχεις δελεαστεί από τα γκότζι μπέρις και τα λοιπά σούπερ φουντ, αλλά θα πρέπει να θυμάσαι ότι ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, αν πλακώνεσαι στα λίπη και περιμένεις ένας σπόρος να κάνει τη δουλειά... Να είμαστε ειλικρινείς και να μην αγοράζουμε κάτι που δεν πρόκειται να φάμε ή δεν θα το φάμε σωστά…

Σακούλι το σακούλι…

Δεν έγινε και τίποτα να ξεχάσεις τη σακούλα και να αναγκαστείς να αγοράσεις μιας χρήσεως. Ούτε θα καταστραφεί εξαιτίας σου ο πλανήτης, ούτε τα 4 λεπτά που θα σε χρεώσουν θα σε ρίξουν έξω. Δυστυχώς δεν έχει εφευρεθεί ακόμη μέθοδος που να εξασφαλίζει ότι πάντα θα θυμάσαι την τσάντα του σούπερ μάρκετ, αλλά σίγουρα θα βελτιωθείς με τον καιρό.

Η λίστα

Όσες φορές έχω φτιάξει λίστα την έχω ξεχάσει – συμβαίνει πιο συχνά και από το να ξεχάσω την τσάντα. Όμως σε συμβουλεύω να τη γράφεις γιατί ακόμη κι αν ξεχάσεις να την πάρεις μαζί, το γεγονός ότι τα έγραψες σε έχει ήδη βοηθήσει να τα θυμάσαι.

Σε ποιο σούπερ μάρκετ να πας

Μπορεί το τάδε σούπερ μάρκετ να έχει καλύτερες τιμές, αλλά να βρίσκεται πολύ μακριά από το σπίτι σου. Καλό σούπερ μάρκετ είναι αυτό που είναι κοντά σου, εμένα αυτή είναι η άποψή μου. Προσωπικά νιώθω τυχερή γιατί το κοντινότερο μεγάλο κατάστημα είναι Σκλαβενίτης, που ούτως ή άλλως θα ήταν η πρώτη μου επιλογή για πολλούς λόγους που λίγο πολύ ξέρουμε όλοι (ελληνική εταιρεία, που δεν απολύουν, που πληρώνουν στην ώρα τους…). Σίγουρα τα μικρότερα σούπερ μάρκετ, τύπου ντεκιλατέσεν ή παντοπωλεία είναι ακριβότερα και μπορείς να τα στηρίξεις άμα καίγεσαι να το κάνεις, ψωνίζοντας περιστασιακά κάποια πράγματα.

Μπορεί να σου αρέσει πολύ να χαζεύεις και να χαίρεσαι να πηγαίνεις και σε καταλαβαίνω. Υπάρχει κι αυτή η κατηγορία που δεν το βλέπουμε σαν καταναγκαστικό έργο, το σούπερ μάρκετ είναι η χαρά μας, έχεις την «αγαπημένη» σου ταμεία, ξέρεις απ’ έξω τους διαδρόμους κ.λπ. Για αυτό όμως θα μιλήσουμε άλλη φορά… (σύντομα κοντά σας το "Σούπερ Μάρκετ Φρήκ")


15 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page