top of page
Αναζήτηση

Η ζωή χωρίς ρεύμα σε μικρές ενοχλητικές αλήθειες!

Εικόνα συγγραφέα: Alexia ZervoudiAlexia Zervoudi

"ΟΛΟ ΜΑΣ ΣΚΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΞΑΝΑΣΚΑΒΟΥΝ!" κι η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν είναι κατάλληλη στιγμή για αυτό. "Γιατί το κάνουν τώρα που κάνει κρύο! Γιατί δεν το κάνουν τον Αύγουστο που ο κόσμος λείπει;", γιατί αν το έκαναν Αύγουστο, "γιατί το κάνουν τώρα που ξεκουραζόμαστε! μέσα στον καύσωνα!". Γενικά θα ήταν ιδανικά να σκάβουν οι άνθρωποι τις πρώτες πρωινές ώρες, πχ 2 το πρωί μέχρι τις 7 και ημέρες που δεν κάνει ούτε πολύ κρύο ούτε πολύ ζέστη, ούτε είναι ανάδρομος ο Ερμής για να μας βολεύει!



Φτιάχτηκε από ΑΙ


Αναγκαίο κακό για την πραγματοποίηση έργων και η διακοπή ρεύματος. Η ειδοποίηση ήταν ξεκάθαρη, αλλά κανείς δεν ήθελε να την πιστέψει, καθώς ήταν η τρίτη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για τους εργαζόμενους εκτός σπιτιού ενδεχομένως να μην γίνεται και τόσο αισθητή μια διακοπή ρεύματος, αλλά για όσους εργάζονται από το σπίτι ή μένουν σπίτι τα πρωινά, η πολύωρη διακοπή μπορεί να αποτελέσει μια μικρή πρόκληση… επιβίωσης. Τότε είναι που συνειδητοποιεί κανείς, πόσο ανάγκη έχουμε το ρεύμα.


Διαπιστώνεις ότι ξεκίνησε η προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος από τη φασαρία που κάνουν διάφοροι συναγερμοί στη γειτονιά κι η ημέρα αρχίζει κάπως έτσι… Ξεκινώντας με τα πολύ βασικά, χωρίς ρεύμα δεν έχουμε θέρμανση. Να μου πείτε, σιγά που μας περίσσευαν και είχαμε θέρμανση ούτως ή άλλως, σωστό κι αυτό θα σας πω. Για καλή μας τύχη, δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα, κρύο δεν έκανε ποτέ. Στη σύγχρονη εποχή ωστόσο, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το πόσο σημαντικό είναι το κινητό και το ίντερνετ. Αν λοιπόν ξέχασες να φορτίσεις το κινητό σου το βράδυ το επίπεδο δυσκολίας ανεβαίνει – κυρίως στους νέους που δεν φορούν ούτε ρολόι και αν κλείσει το κινητό δεν γνωρίζουν ούτε τι ώρα είναι! Στα θετικά, γλιτώνεις από το άσκοπο σκρολλάρισμα του κινητού, που είναι επίσης μια φρικτή πρωινή συνήθεια των περισσοτέρων, και τώρα, έτσι παγωμένοι όπως είμαστε, ας κάνουμε κι ένα πρωινό κρύο ντουζάκι που είναι πολύ αναζωογονητικό. Εμ τι νόμιζες έκαναν οι παλιοί; Δεν λες ότι είσαι στην άνεση του μπάνιου σου κι όχι σε κανένα βαρέλι στην πιλοτή! Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας μπήκε στα σπίτια μετά το 1950, μέχρι τότε οι άνθρωποι ζέσταιναν νερό σε φωτιά και τα έριχναν σε λεκάνες και καζάνια και σπανίως, χρησιμοποιούσαν χάλκινους ή μαντεμένιους λέβητες, ενσωματωμένους σε σόμπες ή τζάκια ώστε να παρέχουν σιγά σιγά ζεστό νερό. Ο ηλιακός φυσικά θα βοηθούσε, αλλά να σημειώσουμε ότι την ημέρα της διακοπής είχε συννεφιά και καταχνιά!


Αν η ημέρα λοιπόν είναι κάπως συννεφιασμένη, εκτός ότι δεν θα σε βοηθήσει ο ηλιακός, πιάνεις τον εαυτό σου να ανοιγοκλείνει αυθόρμητα τους διακόπτες, από συνήθεια δηλαδή, γιατί νιώθεις ότι ενώ είναι εννέα το πρωί δεν βλέπεις τη μύτη σου. Είμαστε εντελώς κακομαθημένοι και ανάβουμε φώτα σε όποιο δωμάτιο μπούμε ό,τι ώρα κι αν είναι! Τι να πουν από σκοτάδι και κρύο οι Χαιλάντερ που ζούσαν τον 18ο αιώνα στη Σκοτία.



Τώρα που πλυθήκαμε και ντυθήκαμε στα τυφλά, ώρα για πρωινό! Σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, επιβιώνουν πολύ καλά οι μερακλήδες που διαθέτουν γκαζάκι και μπορούν να ψήσουν καφέ. Οι κάτοχοι εσπρεσσιέρας ή άλλου μηχανήματος παραγωγής καφέ, θα παραμείνουν απελπισμένοι (και νυσταγμένοι). Ευτυχώς, με τις καραντίνες και τους πολέμους έχουμε εκπαιδευτεί να στοκάρουμε ξηρά τροφή στις τροφοθήκες, οπότε τουλάχιστον δεν  θα μέναμε ποτέ νηστικοί. Όχι ότι ο μέσος Έλληνας ξυπνά με κέφι να ψήσει αυγά με μπέικον πριν φύγει για το μεροκάματο! Ένα μπισκότο, μια φρυγανιά, ένα συσκευασμένο κρουασάν, ή ένα μπολ δημητριακά, είναι υπέρ αρκετές επιλογές για πρωινό. Αυτό ήταν εύκολο. Εναλλακτικά, στήνεις ένα πρόχειρο μπάρμπεκιου στη βεράντα (μα θα ήταν τόσο καλύτερα αν ήταν Τσικνοπέμπτη, αλλά δυστυχώς ήταν μόλις την προηγούμενη Τρίτη!). Φαγωμένοι πια, φύγαμε για δουλειά!


Ξέρετε πόσο καλή άσκηση είναι να ανεβοκατεβαίνεις τις σκάλες; Εκτός αν έχεις πρόβλημα στα γόνατα, εντάξει, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά καλύτερο από το βαρετό και άνετο ασανσέρ. Κατεβαίνεις λοιπόν με χαρά το κλιμακοστάσιο και φτάνοντας στο ισόγειο διαπιστώνεις ότι ξέχασες κάτι! Εξαιρετική ευκαιρία να ανέβεις και να κατέβεις άλλη μια φορά (ευτυχώς δεν μένεις στον ουρανοξύστη του Ελληνικού, αλλά σε μια απλή πολυκατοικία των Νοτίων Προαστίων). Μπαίνεις στο αυτοκίνητο έχοντας πια ξυπνήσει για τα καλά, για να διαπιστώσεις, ότι χωρίς το ρεύμα δεν ανοίγει η γκαραζόπορτα! Κι ενώ φλερτάρεις με την ιδέα να το κόψεις με τα πόδια κι ό,τι ώρα φτάσεις, αρχίζει να φαίνεται καλύτερη ιδέα να ασχοληθείς και να μάθεις πως ανοίγει χειροκίνητα η πόρτα. Θα σου ήταν ευκολότερο να ψάξεις με το κινητό στο ίντερνετ πως γίνεται αυτό, παρά να ρωτήσεις έναν άλλο ένοικο της πολυκατοικίας ή ακόμα χειρότερα, τον σπιτονοικοκύρη σου, αλλά αυτή είναι η σωστή δοκιμασία αν θες να το ζήσεις σωστά και χωρίς ρεύμα, άρα χωρίς τη βοήθεια του ίντερνετ! Αν λοιπόν, καταφέρεις με όλα αυτά να δραπετεύσεις από το σπίτι σου, το πιθανότερο είναι πως μέχρι να γυρίσεις, το ρεύμα θα έχει επιστρέψει και η ζωή θα είναι και πάλι απλή, χάρη στις ηλεκτρικές συσκευές από τις οποίες εξαρτόμαστε για τα πάντα.


Αν είσαι μαμά με μικρά παιδιά και πρέπει να περάσεις την ημέρα σου στο σπίτι είμαι σίγουρη ότι από την επόμενη ημέρα θα εκτιμάς ακόμα περισσότερο όλα τα κομφόρ του ηλεκτρισμού. Αφενός σου δόθηκε το θείο δώρο της διακοπής, ώστε να περάσεις μια ημέρα χωρίς να βάζεις πλυντήρια, μαγείρεμα και σιδέρωμα… Από την άλλη σκέφτεσαι και τα εμβόλια στο ψυγείο που μπορεί να χαλάσουν! Κάθε λίγο τα παιδιά θέλουν κάτι να φάνε κι εσύ προσπαθείς να αποφύγεις να ανοίξεις το ψυγείο για να μην φύγει το κρύο και χαλάσουν τα διάφορα (από το γάλα, μέχρι τα εμβόλια). Και συνειδητοποιείς πόσο δύσκολο ήταν να σε μεγαλώσουν οι γονείς και οι παππούδες σου χωρίς ίντερνετ και χωρίς τηλεόραση. Οπότε, μια που δεν έχεις δουλειές να κάνεις, αφού δεν έχεις ρεύμα, αλλά και τα παιδιά σου δεν έχουν οθόνες, τι καλύτερο από το να… παίξεις μαζί τους! (Μπορεί να είναι θείο δώρο, μπορεί και εφιάλτης, εξαρτάται!).


Η γοητεία του μη-ηλεκτρισμού συνοδεύεται κι από μια εκκωφαντική και ασυνήθιστη ησυχία μέσα στο σπίτι. Οι συσκευές κάνουν έναν ανεπαίσθητο θόρυβο που έχουμε συνηθίσει μεν, αλλά αντιλαμβανόμαστε την απουσία του τις ώρες μιας διακοπής.

Σφηνάκι γνώσης: 

Υπολογίζεται ότι χάρη στις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές για το πλύσιμο ρούχων και πιάτων, το μαγείρεμα ή ζέσταμα φαγητού, το καθάρισμα του σπιτιού με ηλεκτρική σκούπα και το ζέσταμα του νερού για να κάνουμε μπάνιο, εξοικονομούμε από 62 έως 83 ολόκληρες ημέρες το χρόνο! Δηλαδή, χρειαζόμαστε μόλις 1,5 – 2 ώρες κάθε ημέρα για να κάνουμε τις δουλίτσες που κάποτε οι άνθρωποι τις έκαναν σε 6 έως 8 ώρες!

 

Comentários


©2018 by A Zed Story. Proudly created with Wix.com

bottom of page