top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAlexia Zervoudi

Zombies: Do they poop? και Covid 19


Do they poop?


Κάνουν κακά τους τα ζόμπι; Μπορεί να μη σε έχει απασχολήσει ποτέ προσωπικά, φαίνεται όμως ότι πολλοί αναρωτήθηκαν... και γι' αυτό, στις συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα ζόμπι, η Google απαντά, πως όχι, τα ζόμπι δεν κάνουν κακά, καθότι δεν έχουν καθόλου πεπτικό σύστημα.


Εξ ορισμού, τα ζόμπι είναι άβουλα άτομα χωρίς ομιλία, που έχουν πεθάνει και με υπερφυσικό τρόπο έχουν κάπως αναστηθεί, με νεύρα και με όρεξη να φάνε τους ζωντανούς. Ως υπερφυσικές φιγούρες, προέρχονται από τα μυστηριώδη πιστεύω της θρησκείας Βουντού (προέλευση: Αϊτή), ενώ υπάρχουν αναφορές σε αυτά εδώ και 4.000 χρόνια.

Γενικά η Αϊτή θα ήθελε πολύ να υπάρχουν τα ζόμπι. Τρία περιστατικά, σε διαφορετικές εποχές, θέλουν αληθινά ζόμπι να κυκλοφορούν ανάμεσα στους ζωντανούς, αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν περιστατικά κατατονικής σχιζοφρένειας, επιληψίας και μαθησιακών δυσκολιών (το τελευταίο το βρίσκω ιδιαίτερα τραγικό! πως από π.χ. δυσλεκτικός, μπορεί σε κάποια εποχή να σου κολλάγανε την ταμπέλα ζόμπι ναούμε).


Sad Facts:

Αστείο or not, υπάρχει φόβος για ζόμπι στο μυαλό κάποιων ανθρώπων (έχει καταταχθεί ως ο 78ος συνηθέστερος φόβος στους Αμερικανούς - παρήγορο το 78, ανησυχητικό ότι αφορά 1/20). Παρότι η ονομασία της φοβίας φαίνεται να έχει ελληνική προέλευση, όπως όλες οι φοβίες, δεν βρήκα την ελληνική του μετάφραση. Οπότε να ξέρετε, το λένε Kinemortophobia (fear of zombies, ίσως έχει να κάνει με το φόβο της κίνησης των νεκρών). Υπάρχει επίσης μια σπάνια νευροψυχιατρική ασθένεια, το σύνδρομο Cotard, που κάνει τους ασθενείς να συμπεριφέρονται σαν ζόμπι, καθότι έχουν την ψευδαίσθηση ότι βρίσκονται σε αποσύνθεση, έχουν πεθάνει ή δεν υπάρχουν καν.


Αν όντως δεν υπάρχουν αυτά τα τέρατα, πως σκεφτήκαμε ότι υπάρχουν;


Η φαντασία του ανθρώπου έχει δημιουργήσει πολλές φανταστικές φιγούρες/ πολλά φανταστικά πλάσματα, με κορύφωση τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου που το κοινωνικό φαντασιακό είχε πάθει εμμονή με μορφές ζωής, ρομπότ και τέρατα και εξωγήινους και ενέργειες που θα απειλούσαν και θα κατέστρεφαν την Ανθρωπότητα. Προφανώς, αυτά παθαίνεις όταν συνειδητοποιείς ότι ένα κουμπάκι μπορεί να εξουδετερώσει έναν πλανήτη. Υποφέροντας από τον υπαρκτό φόβο για τα πυρηνικά όπλα και μη μπορώντας να πιστέψουν ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι είναι η απειλή και τα τέρατα που θα μας πεθάνουν όλους, αναγκαστήκαμε να φαντασιωθούμε εξωτερικούς φανταστικούς εχθρούς με υπερφυσικές δυνάμεις.


Ξαναγυρίζοντας όμως στο θέμα μας, τα ζόμπι, ίσως έχετε σκεφτεί μέχρι τώρα, ότι δεν σας αφορά καθόλου και ότι μόνο λίγοι τρελοί ασχολούνται με τέτοιες ιστορίες. Το ξέρατε ότι υπάρχουν 574 ταινίες για ζόμπι, σύμφωνα με τη Wikipedia; Και ορίστε κάποια funny facts για αυτές τις ταινίες:


  • ΖΟΜΠΙ ΝΑΖΙ: Μια από τις παλαιότερες ταινίες που βρήκα χρονολογείται το 1966, "Ο κατεψυγμένος νεκρός" (The Frozen Dead) και τα ζόμπι είναι πεθαμένοι Ναζί! Το σενάριο μπορεί να σας φαίνεται καμένο, αλλά άρεσε πολύ και έγινε remake κατά κάποιο τρόπο το 2009, με το "Dead Snow", που πάλι μιλάει για ζόμπι-Ναζί.

  • ΖΟΜΠΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ: Γενικά υπάρχουν πολλά είδη ζόμπι που δεν είχα φανταστεί: Ζόμπι από άλλους γαλαξίες (AstroZombies 1968, Alien Dead 1980)

  • ΖΟΜΠΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΛΟΚΑ: Ο σεναριογράφος θα σκέφτηκε, "Α, δεν είναι αρκετά τρομακτικοί οι δαίμονες. Ούτε τα ζόμπι. Ας φτιάξω ένα χαρακτήρα μισό μισό (half zombie - hald demon), κι έτσι βγήκε το Dead Before Dawn, το 2012.

  • ΚΑΨΕ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Καμένο τελείως, Ρομπότ εναντίον Ζόμπι, Battle of the Damned, 2013. Δεν θέλω να ξέρω

  • ΡΟΜΑΝΤΖΟ: Μια παράξενη εκδοχή του Ρωμαίος & Ιουλιέτα, "Warm Bodies", 2013

  • ΤΣΟΝΤΑ ΜΕ ΖΟΜΠΙ: Για την ακρίβεια, γκέι τσόντα, L.A. Zombie (Gay of the Dead), 2010

  • ΖΟΜΠΙ ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΩΝ: Οι καταχρήσεις, ανάλογα την εποχή, θα μπορούσαν να σε κάνουν ζαμπόν, ή αλλιώς ζόμπι. Έτσι, το αθώο 1984 υπήρχαν ποτά που σε μετέτρεπαν σε ζόμπι (Surf 2), ενώ σε μια πιο σύχρονη εκδοχή, το 2013 τα ναρκωτικά σε μετέτραπαν (Bath Sald Zombies)

  • ΖΟΜΠΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ: animated, με κωμικά στοιχεία, με ευαίσθητη ψυχή (πχ η Νεκρή Νύφη), που είναι οκέι για παιδιά και που μάλιστα η κατηγορία αυτή, ανέδειξε μια από τις πιο δημοφιλείς ταινίες με ζόμπι, το Paranorman, 2012.


και COVID 19


Η Ανθρωπότητα ξεχνάει πάντα και προχωράει μπροστά κι έτσι, ξεχάσαμε τον φόβο μας για τα πυρηνικά. Αλλά επειδή δεν καθόμαστε ποτέ σε ησυχία, ήρθε μια καινούργια απειλή για να φοβόμαστε! Η νόσος COVID-19 κάνει τα Ζόμπι να τρεντάρουν ξανά. Η Πανδημία είναι πηγή εγγενούς φόβου, καθένας από εμάς βλέπει με καχυποψία τον διπλανό του, φοβόμαστε τον ασθενή...σαν να ήταν ζόμπι, και έχουμε συνειδητοποιήσει (ελπίζω όλοι), πως μια νόσος μπορεί πράγματι να εξαπλωθεί σε πολύ λίγο χρόνο, σε κάθε γωνιά της Γης. Έβλεπα κι εγώ κάποτε ταινίες με ζόμπι και έλεγα, "έλεος... δηλαδή κανείς δεν μπόρεσε να σταματήσει την εξάπλωση της μόλυνσης, γέμισε ο πλανήτης ζόμπι?!"... Κι ήρθε αυτός ο κορωνοιός και είδαμε ότι και το πιο απομακρυσμένο νησί του κόσμου, με κάποιο τρόπο, εμφάνισε περιστατικά.


Το πρόβλημα είναι πως δεν είναι ζόμπι. Είναι άνθρωποι. Που νοσούν και κάποιοι από αυτούς πεθαίνουν. Πως δεν μπορούμε ατομικά να τους θεραπεύσουμε, ούτε φυσικά πρέπει να τους εξοντώσουμε. Αν ήταν ζόμπι, θα σας έλεγα ότι η πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι να διαπεράσετε τον εγκέφαλο ενός ζόμπι με σπαθί Σαμουράι. Σε αυτή τη φάση όμως, θα είμαστε όλοι πιο φλώροι και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε ατομικά, είναι να εμβολιαστούμε και να φοράμε μάσκα όταν κρίνουμε ότι πρέπει. Όχι δηλαδή μόνο σε ένα ασανσέρ που δεν ξέρουμε πόσοι μπαινοβγαίνουν... Αλλά και σε έναν εξωτερικό χώρο με πολύ συνωστισμό. Κι ας μην μας το επιβάλλουν (αυτή την εβδομάδα). Μπορούμε να το σκεφτούμε και από μόνοι μας... όχι;


Το υπαρκτό ζόμπι:


25ml λευκό ρούμι

25ml μαύρο ρούμι

150ml χυμό ανανά

Μια σταγόνα γρεναδίνη

Τριμμένο πάγο


στην υγεία σας!




28 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

First name first

bottom of page